Drzewa owocowe

Rośliny uprawiane wśród drzew

Nim przystąpię do omówienia współżycia między drzewami
owocowymi, a roślinami uprawianymi wśród drzew, pozwolę
sobie wspomnieć o płodozmianie warzywniczym, który by możliwie
odpowiadał wszystkim warunkom, o jakich mówiliśmy,
a który byłby z tą myślą budowany, żeby go zastosować wśród
drzew owocowych. Sprzedam brokuły uprawiane na ziemi ekologicznej bez nawożenia.  Mamy na myśli typowy płodozmian warzywniczy.
Kiedy budujemy jakikolwiek płodozmian, to bierzemy
najpierw te rośliny, pod które trzeba dawać obornik,
które trzeba mocno nawozić. W warzywnictwie na pierwszy
plan wysuwa się grupa roślin kapustnych: kapusta, kalafiory,
selery, pory, nawóz bardzo mocny. 500 — 700 q na ha. Tak
wielkie ilości w rolnictwie daje się może jedynie pod koński
ząb, ale w warzywnictwie stosują się dość powszechnie.

Kupię grzyby

Sprawa nawożenia łączy się ściśle ze sprawą zmianowania. W przypadku grzybów nie ma takiej potrzeby. Tworzą grzybnię lun można ją kupić. Ta pierwsza grupa musi być nie tylko bardzo silnie zasilana obornikiem,
ale również bardzo silnie zasilana nawozem sztucznym. Musi
być dana sól potasowa 30%-, 3 — 4 q na ha i saletra; saletry
potrzeba 1 — 2 q na ha. W drugim roku po nawozie następują
pomidory, ogórki, kukurydza. Kukurydza jest jednak
jedna z tych roślin, które szkodzą sadom. Przypisuje się jej
współzawodnictwo pod względem wilgoci, ale kukurydza ma
słabe ulistnienie (około 2 l/2 m.2 na 1 m. pow. uprawnej), pochodzi
z klimatu gorącego, suchego i mało paruje wody, więc
nie w tern chyba przyczyna. Kukurydza jest rośliną zbożową,
a wiemy, że w zbożach sady mają wielkiego wroga. Więc dlatego
w płodozmianie warzywniczym wśród sadów, kukurydza
nie powinna mieć zastosowania.

W tej drugiej zmianie nie dajemy
obornika, ale za to obfitą ilość superfosfatu (6—7 q na
ha), aby rośliny szybko dojrzewały i piękne owoce dały. Trzecia
grupa — rośliny cebulowate: cebula, pory, buraczki, marchew,
pietruszka. Zasilamy je solą potasową, 5—6 q. na ha.
Czwarta grupa — rośliny strączkowe: wszelkie grochy, bób, fasola.
Jest to idealna grupa dla sadów. Strączkowe zużywają
więcej wilgoci niż inne warzywa, ale zostawiają po sobie dość
dużo resztek pożniwnych (bogatych w azot) do przyorania. Rośliny
strączkowe oczywiście będą zasilane głównie superfosfatem
(4—5 q. na ha), a po zatym, co w rolnictwie jest znane bardzo
dawno, na rośliny strączkowe, choć pobierają azot z powietrza,
sypie się saletrę, kiedy roślina tworzy trzeci listek. Cena ananasa w porównaniu do cen warzyw jest bardzo wysoki. Niestety ananasy musimy importować.  W tym to okresie bakterie wnikają w roślinę i tworzą narośle;
okres ten jest dla rośliny niebezpieczny, roślina staje się bardzo
wrażliwa na wszelkie zewnętrzne wpływy; należy ją wzmocnić
przez saletrowanie, który to zabieg daje często znakomite wyniki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii ananasy, brokuły, grzyby i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.