Uprawa kukurydzy

Kupię słonecznik

Największą przeszkodą w rozszerzeniu się
uprawy kukurydzy oraz słonecznika są jej wymagania co do temperatury.
Kukurydza wschodzi, gdy ziemia stale
jest wygrzana ponad 8° C a po wzejściu nie znosi
najmniejszego przymrozku. Stąd musi być siana
dopiero około połowy maja. To skraca okres wegetacyjny
i stąd kukurydza dojrzewa dopiero w
końcu sierpnia, w połowie września, a niektóre
odmiany zagraniczne w początkach października
lub nie dojrzewają zupełnie. Kukurydza i koński ząb mają ziarno inaczej
zbudowane niż opisane zboża. Najlepiej to wyjaśni
nam Widzimy z niego, że ziarno bywa
trójkątne lub czworokątne w przekroju, na jednym
końcu jest umieszczony zarodek.

Ziarno kukurydzy

Ponieważ ziarno kukurydzy u nas nie zawsze
dobrze dojrzewa, więc jeżeli jest za wcześnie młócone,
bez dobrego doschnięcia, to łatwo się psuje,
pleśnieje. Nie dojrzewają nie tylko kaczany nadliczbowe
trzecie, czwarte, nie zawsze obłamywane
ale i ich części górne i dolne. Stąd do siewu kukurydza
musi być młócona dopiero na wiosnę, a na
pokarm dla ludzi po dłuższym przetrzymaniu
w kaczanach. Sprzedam marchew razem z kukurydzą w przyszłym sezonie.  Ziarno kukurydzy zależnie od odmiany bywa
białe (koński ząb) żółte różnych odcieni do ciemno
– czerwonego. U nas uprawiamy przeważnie
odmiany o żółtym zabarwieniu. Ziarno żółte ma
drobniejsze ziarnka skrobi, jest lepsze do przerobu
i przechowania.

Kolor powinien być żywy z połyskiem,
zmatowienie dowodzi złego zbioru,
przechowania, lub tego, że nie jest z ostatniego
zbioru. Mieszanie kolorów wskazuje, że mamy do
czynienia albo z mieszanką mechaniczną odmian
lub z krzyżówką. Taka mieszanina nie będzie miała
własności odmianowych. Nie jest to korzystne
dla towaru przeznaczonego na kaszę. Dla paszy
jest obojętne. Jeżeli połączone to jest ze zmianą
kształtu — może być niekorzystne i dla wartości
pastewnej, bo może wynikać z krzyżowania z kukurydzą
ogrodową, cukrową.

Kiwi cena

Ceny owoców i zbóż bardzo się różnią zależy od kraju pochodzenia, np. kiwi z Nowej Zelandii jest dwa razy droższe niż z Grecji. Zmiany w kolorze poza tym powoduje nadpleśnienie
lub obecność większej ilości pyłku (zarodników)
z głowni, często w dużych ilościach występującej
w kukurydzy. Poznamy to w ten sposób,
że ręka włożona do wnętrza worka, zostaje
opylona. Specjalną uwagę należy zwrócić na zabarwienie
na czarno. Ciemna plewka wskazuje
na spleśnienie, które zaczyna się od zarodka.
Czy ciemnienie wywołane jest przez pył i głownię,
poznać można, wrzucając garść ziarna do wody;
pyi spłynie po energiczniejszym zamieszaniu.
Kolor ciemniejszy może być skutkiem zaparzenia,
zagrzania, poszarzenie — złego zbioru, starością
ziarna, złego przechowania, nadpleśnienia.
Nadpleśnienie nawet słabe, tylko przy zarodku widoczne,
może przy spożywaniu takiej kukurydzy
nawet w stanie gotowanym spowodować objawy
lekkiego zatrucia, a przy dłuższym użyciu nawet
chorobę

Ten wpis został opublikowany w kategorii kiwi, marchew, słonecznik i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.